Jdi na obsah Jdi na menu

Pevnost Königstein

29. 5. 2010

Sasské Švýcarsko

Königstein a okolí

     Dne 29.5.2010 se autobusem vydalo 44 statečných na výlet do Sasského Švýcarska k prohlídce pevnosti Königstein, Stolové hory Lilienstein a lázní Rathenu.

     Autobus vysadil "účastníky zájezdu" na parkovišti u pevnosti Königstein.

Obrazek

Hrad - klášter - pevnost - muzeum Königstein

     První písemný záznam nacházíme v listině českého krále Václava I. z roku 1233, tehdy hrad patřil k Českému království. Počátkem 15. století přechází hrad do majetku Wettinů (sasský panovnický rod). Od roku 1516 byl zde zřízem klášter s názvem "Klášter chvály zázraků panny Marie". V roce 1589 byl objekt přestavěn na zemskou pevnost. Sloužila panovníkům k úschově cenností. Od roku 1591 se z pevnosti stává obávaná státní věznice a za válek byla využívána jako tábor válečných zajatců. Po válce pevnost slouží jako zařízení pro převýchovu politicky nepohodlné mládeže a od roku 1955 je zde muzeum.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek  Po prohlídce se účastníci zájezdu vydali k přívozu do městečka Königsteinu, kde jsme se přívozem přeplavili na druhou stranu řeky Labe. Odtud jsem vystoupali na plošinu u Lilienstein. Teměř všichni účastníci zdolali výstup na horu odkud jim byl za odměnu poskytnut nádherný výhled do okolní krajiny.

    Odtud skupina dále pokračovala po "modré" až do Kurort Rathenu, kde opět vystoupala na skalní vyhlídku Bastei.

Obrazek

 

 Po prohlídce jsme se opět přeplavili přívozem přez Labe k zaparkovanému autobusu.

 

    Pozdě v noci se všichni, sice unavení, ale ve zdraví navrátili do svých domovů

 

Pár fotek ještě zde: